Een Jukebox, wat is dat ?

Wurlitzer-2000 350Een jukebox is een apparaat om muziek weer te geven waar door de gebruiker wordt bepaald door middel van selectietoetsen welk nummer er wordt gespeeld. Een jukebox heb je in allerlei soorten en maten. Nieuwe of oude jukeboxen, het is allemaal nog te verkrijgen. Voorheen werden jukeboxen vooral gebruikt in horecagelegenheden. Tegenwoordig hoort een jukebox ook al bij sommige particulieren gewoon tot het interieur. In de horeca moest er natuurlijk geld worden betaald om een nummer uit de jukebox te laten klinken. Als je een jukebox als hobby hebt en dus gewoon in de woonkamer hebt staan, is dit niet handig. Dan worden deze dus meestal vrijgeschakeld zodat je onbeperkt nummers kan kiezen.

 

Wurlitzer is misschien wel een van de meest bekende fabrikanten van jukeboxen. Enkele andere jukeboxfabrikanten zijn bijv. Rock Ola, Ami en Seeburg. De eerste jukeboxen zijn aan het einde van de 19e eeuw ontwikkeld, maar zo rond 1930 zijn deze pas echt populair geworden. In deze eerste jukeboxen kon slechts een beperkt aantal plaatjes worden afgespeeld. Dit waren nog 78-toeren platen.

 

De 45-toeren jukeboxen waren erg populair in de jaren 50. De Wurlitzer 2000 en de Seeburg V200 zijn twee van de meest populaire modellen uit de vijftiger jaren.

Dit zijn ook nu nog de jukeboxen die erg populair zijn. Dat kun je ook wel zien aan de prijs die hiervoor moet worden betaald.

Zeker nu vinyl weer aan populariteit aan het winnen is.

 

 

De jukebox op de foto hierboven is de Wurlitzer 2000. Een van de meest populaire jukeboxen allertijden.